Deheishe flygtningelejren

camp housesEtableringen af staten Israel i 1948 resulterede i udvisning og flugt for 750.000 palæstinensere fra kystområdet og det palæstinensiske lavland mod øst. Mange af dem krydsede grænsen til de omkringliggende arabiske stater.

UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) sørgede for land til disse flygtninge og endelig sluttede deres flugt.

Sammenlagt blev 61 flygtningelejre etableret. En af dem er Deheishe, som blev grundlagt i 1949 på et område på ca. 1 kvadratkilometer indenfor bygrænserne i Betlehem på Vestbredden . De mennesker som blev samlet i Deheishe stammer fra mere end 45 landsbyer vest for Jerusalem og Hebron.

Deheishe blev bygget som en midlertidig humanitær løsning på problemet med at huse disse udviste palæstinensiske familier. Flygtningene, der blev placeret i tætpakkede telte, led under de ekstreme vilkår. I starten af 50erne begyndte UNRWA at bygge simple beboelsesenheder: Et enkelt rum på 10 kvadratmeter med 10 cm tykke og 2.45 m høje vægge, et bliktag og et gulv lavet af hård beton. Den mest afgørende karakteristik af disse "huse" var, at det blev iskoldt om vinteren og ulidelig varmt om sommeren. Derfor begyndte mange flygtninge at bygge deres egne huse for ikke længere at bo i UNRWA-skurene. Men problemerne er ikke blevet mindre siden da, og i dag bor næsten 12.500 mennesker / 2682 familier i Deheishe. Beboerne i denne tæt bebyggede flygtningelejr er - ligesom andre flygtningelejre i verden – konfronteret med omfattende hverdagsproblemer :

BEBOELSE

OFFENTLIGE YDELSER

MILJØ OG HYGIEJNE

HELBRED

UDDANNELSE

ØKONOMI