Om Karama

karama houseKarama (som betyder værdighed på arabisk) er en ny-etableret NGO, som holder til i flygtningelejren Deheishe i Betlehem på Vestbredden. Siden den anden Intifada brød ud i september 2000 har flygtningelejrens beboere, ligesom andre af egnens flygtningelejre, været omgivet af et miljø, der er præget af vold, had, ødelæggelser, fattigdom samt frygt og magtesløshed. Den palæstinensiske økonomi, som allerede lider under vejblokader, restriktioner og udgangsforbud, er ved at bryde sammen .

Som følge af Intifadaen har Israel strammet situationen yderligere. Israels målsætning om at udrydde potentielle fjender af staten Israel resulterer i drab på civile, ødelæggelse af huse og omringelse af hele byer og områder, og dette er nu en del af den palæstinensiske dagligdag. Tusindvis af mennesker er blevet dræbt eller sårede. Mange palæstinensere har mistet deres arbejde pga. den israelske politik, så nu er de ikke længere i stand til at understøtte deres familier og give dem de mest basale nødvendigheder. Samtidig lider palæstinenserne under kollektiv straf, fx hyppige angreb og indtrængen i private huse og checkpoints,som gør hverdagsliv og arbejde besværligt og risikabelt. Mange helt almindelige familier har mistet børn og hjem og i forlængelse af dette har de også mistet smagen på livet. Besættelsen har ændret livet for alle - også børnene - og resultatet er mangel på håb, glæde og fred. Derudover vokser disse børn op uden haver, legepladser, fodboldbaner, biblioteker og aktivitetscentre.

Under disse bekymrende omstændigheder kan Karama center i Deheishe flygtningelejren bedst beskrives som en oase. Det er et trygt sted for kvinder, børn og unge, fordi Karama tilbyder dem forskellige aktiviteter og støtte på mange områder. Karama arbejder uafhængigt og samarbejder derfor ikke med politiske bevægelser, men har etableret partnerskab med forskellige organisationer.

I Karama centret er åbent syv dage om ugen fra 9.00-18.00 og nogle gange endda længere. Fokus er primært rettet mod børn mellem 10 og 14 år og unge op til 24 år.

På 110 kvadratmeter er der fire rum, som kan bruges samtidigt til forskellige aktiviteter og hver dag deltager op mod 40 piger og drenge i centrets aktiviteter. Børnene er ikke passive modtagere af aktiviteter - lærerne stimulerer dem til at bidrage med egne ideer og til at organisere de aktiviteter, som de selv ønsker.

Karama aktivitetscentret er kun begrænset af manglen på plads og penge. Karama kører aktiviteter med et månedligt budget på kun ca 2.500 NIS (ca. 3000 kroner): Det inkluderer udgifter til husleje, vedligeholdelse, elektricitet, vand, Internet og telefon. Derfor er alle lærere og undervisere ikke blot frivillige - de betaler ofte også selv for aktiviteterne ud af egen lomme.